17.11.2007

sairaanhoitajan palkat

yritän nyt olla ottamatta kantaa itse työtaisteluun. en ole oikein omaani saanut muodostettua, koska mielestäni koko kolmikanta-tyyppinen sopiminen on aikalailla väärä.

aikapaljon tuntuu olevan puhetta sairaanhoitajien arvostuksesta. Muistaakseni joskus oli mittaus, että sairaanhoitajat ovat 6. arvostetuin työjoukkio Suomessa. Suomen kuvalehti kyseli tämän perusteella jotain tyyliin "arvostus ja palkka eivät taaskaan kohtaa" ja mukaan oli laitettu huomautus siitä, että pörssimeklari oli arvostettu jonnekin sijalle >300.

Sairaanhoitajia siis arvostetaan, mutta pitääkö arvostuksen mukaan maksaa palkkaa? Ei, vaan tuottavuuden mukaan. Tuottavuuden lisäksi palkkan pitäisi myös riippua koulutuksesta. Näin siksi että yleensä työn vastuullisuus riippuu yleensä koulutuksen määrästä. Itseasiassa riippuvuussuhde on toiseen suuntaan, mutta ei takerruta pikkuasioihin.

Mielenkiintoisen lisän arvostuskeskusteluun tuo seuraava asia: arvostettaisiinko sairaanhoitajia yhtäpaljon jos heillä olisi samat edut kuin paperimiehillä? Eli jos vaikka tuplataan palkka ja vapaapäivät sekä puolitetaan vuorot, niin arvostettaisiinko sisarhentovalkoisia edelleen yhtä paljon? Johtuuko siis koko arvostus siitä, että olosuhteet työn tekemiseen ovat olleet huonot?

Ei kommentteja: