1.11.2007

valtion ihanuus

telkkarissa puhuttiin jonkun suuren metsäyhtiön tehtaiden vähentämisestä. Keskutelu ilmeisesti juontaa sulkemisen syystä, eli onko tehdas suljettu turhaan. Käsittääkseni kuitenkin kapitalista mallia horjumattomasti kannattava sovinistisika (minä) tavoittelee ainoastaan rahaa välittämättä muiden ongelmista. Jos näin on, tehdas varmasti suljettiin tarpeesta. Ilmeisesti se ei tuottanut tarpeeksi tai oli liian kallis ja epävarma pitää. Uskon ainakin itse, että kaikkille ihmisille tärkeimpiä töistä saatavia asioita on palkka. Johtajalla palkan tasaminen saapuminen tilille seuraa siitä että firma pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Ajatus, että metsäyhtiö tekee kiusaa suomalaisille lopettamalla tehtaan ei vaan tunnu kovin todennäköiseltä, varsinkin jos tehdas tuottaisi suuria voittoja.

Itse kirjoituksen aiheena on vasemmanpuolisten ihmisten ajatus siitä, että valtio toimisi paremmin. Valtion vika on juuri siinä, että palkka tulee helpommin tilille vaikkei yksilö toimikaan välttämättä tehokkaimmalla tavalla. Tästä voidaan ottaa esimerkki yhdestä valtion tutkimuslaitoksesta, missä kuulemma on henkilöitä töissä, vaikka edellinen julkaisu on vuodelta 1993.

Vaikka valtio omistaisi kaikki tehtaat ja kaikki olisivat töissä valtiolla, ei homma toimisi näinkään hyvin kuin se nyt toimii. Syy on avotalous, jollainen Suomikin on. Vaihtoehto olisi tietysti laittaa valli rajoille, eikä päästää ihmisiä tavaroita tai rahaa seinien toiselle puolelle. Kaikennäköiset pariteetti-teoriat pitävät tästä huolen (eli jos valtiossa on yksi Lidl, jossa ruoka on halvempaa kuin Keskon omissa ruokakaupoissa, kaikki kävisivät siellä. Siellä ruoka olisi halvempaa, koska se tuotettaisiin halvemmalla. Kaikki käyttäisivät sitä, koska näin heidän muuhun käyttöön jäävät varansa kasvaisivat.)

Tämän lisäksi valtion ongelma on henkilöiden nimittäminen. On paljon helpompi suosia omaa ajatusmaailmaa ajavaa henkilöä, kun nimitetään henkilöitä virkoihin. Näin ei käy yrityksessä, koska jos joku olisi täysi mulkku, mutta äärimmäisen tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta, niin sivuutus olisi vaikeaa. Jos näin tehtäisiin (eli sivuutettaisiin parempia huonompien alta) niin todennäköisesti omakin palkkapussi pienenisi, ellei häviäsi kokonaan. Miettikääpä vaikka miten jääkiekkojoukkue toimii. Esimerkiksi näistä ongelmista käy vaikka tämä nimitys Olkoonkin että teoriani ei ole täysin validi kyseisessä tapauksessa position luenteen takia. Esimerkkinä voisi ehkä myös käyttää nimityksiä Suomen Pankkiin.

Ei voi kuitenkaan ajatella että olisi trade-off ihmisten hyvinvoinnin ja tehokkuuden välillä. Pitää vaan keksiä systeemi, joka mahdollistaa ihmisten täyden potenttiaalin käytön samalla kun järjestelmä on "reilu".

Ei kommentteja: