29.12.2007

me ollaan yhtä huonoja/hyviä

tässä kun katselee toimintaa muslimien unelmavaltiossa (Pakistan), niin herää taas suuressa nuivijasta (minä) hölmöjä kysymyksiä. Jos joku näihin keksii vastauksia, niin apua otetaan vastaan. Yritän kuitenkin itse keksiä vastauksia ilman perusteluja oman ennakkokäsitykseni mukaan. Se tekee muuten minusta rasistin...

Ovatko kaikki kulttuurit ja ihmisen yhtä tärkeitä?

Melonien ja muiden mielestä tietysti. Tämä johtuu siitä, että miten muka minä voisin sanoa olevani parempi kuin kukaan muu. Joudunhan ajattelemaan muiden tekoja subjektiivisesti ja oman moraalisen viitekehykseni puolesta. Miten siis voin tuomita muiden tekoja? Ja koska kulttuurit muodostuvat ihmisistä joilla on samat arvot ja normit, voin varmaan deduktiolla johtaa tuloksen kulttuurien yhdenvertaisuudesta.

Premissi 1: kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia
Premissi 2: kulttuurit koostuvat ihmisistä
Johtopäätös: Kulttuurit ovat yhdenvertaisia.

Voi herranjumala. Päättelyn aukoista voidaan ajaa rekalla läpi.
Mutta nyt kun tästä on päästy ehdottomaan yksimielisyyteen melonien kanssa, voidaan kysyä seuraavia kysymyksiä:

Mikä erottaa kulttuurit toisistaan? Jos kaikki ovat yhtä hyviä, miksi henkilötyypillä A (esim homoseksuaalit) on toisessa kulttuurissa on paljon huonompi olla? Jos kuitenkin unohdetaan nämäkin kysymykset. Otetaan seuraava:

Koska ihmisissä ei ole eroa, eroa pitää eri maiiden välillä pitää olla infrastruktuurissa ja maaplänteissä. Eikö siis kannattaisi vaan siirtää kaikki Somaliasta tänne niin ei olisi enää ongelmia? Ja yleensäkin eikö kaikki ongelmat ratkeaisi jos päästettäisin kaikki halukkaat Eurooppaan?

Jos taas palataan maanpäälle, niin voidaan kysyä että mitä auttaa se, että ihmisiä haalitaan Suomeen? Eikö ongelmat ratkeaisi parhaiten paikanpäällä? Tunteeko jotkut ihmiset häpeää siitä että oma "porukka" on ennakkoluuloista? Sekö on syy että tarvii saada Lontoo Suomeen? Eikö ihminen jolla on ennakkoluuloja omaa kansallisuuttaan kohtaan ole rasisti? Miksi positiivinen syrjintä on okei? Miksi joku kieltää ensin minulta oman subjektiivisen tulkinnan ja sitten pakottaa minun käyttäytymään niinkuin hänen oma subjektiivinen tulkintansa (vrt. vähemmistovaltuutetun lakitoiveet)? Miksei suvaitsevaisuutta suvaita? Miksi valkoinen älymystö suvaitsee vain eriväristen suvaitsemattomuuden? Miksi tiede heitetään romukoppaan kun puhutaan ihmisistä ja yhteiskunnista?

Jos joku tietää vastauksia näihin olisin todella kiitollinen. Silloin ehkä voisin alkaa ajatella "oikein" kuten esimerkiksi herrat ja rouvat puumalainen, illman, tuomioja, halonen ja suurpää.

Ei kommentteja: