6.2.2008

journalistit

mainitsemattomasta syystä sain käsiini Vastarakki nimellä kulkevan aviisin. Sen väitetty liikkeellelaskija on Pirkanmaan Journalistit Ry. Silmiini sattui otsikko "Monikulttuurisuudesta monipuolisesti". Haluaisin ottaa muutamia otteita tekstistä, mutta liitänkin koko tekstin tähän. Ehkä se kuvaa hyvin journalismin tasoa Suomessa.


"Monikulttuurisuudesta monipuolisesti

Maila-Katriina Tuominen, Heikki Luostarinen, Ritva Siikala ja Mateus Tembe valottivat syyskuun pressiklubissa monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttajiin liittyviä näkökulmia.

Kuten tiedotusvälineissäkin, vähiten ääneen pääsi muualta Suomeen tullut Tembe. Tällä kertaa syy oli hänen omissa kiireissään: hän pääsi paikalle vasta aivan tilaisuuden lopulla.
Jo käytettävät sanat tarvitsevat määrittelyjä: monikulttuurisuus, maahanmuuttaja, uussuomalainen. Mikä ihme on toisen polven maahanmuuttaja? Eihän Suomessa syntynyt ole tänne muuttanut. Uussuomalainenkaan ei kuulosta kaikkien korvissa hyvältä sanalta.
Onko monikulttuurisuuskaan käyttökelpoinen termi, jos ei määritellä mono-kulttuuria? Aamulehden toimittajan Maila-Katriina Tuomisen mielestä Suomessa elää monikulttuurisuuden harha.
Tampereen yliopistossa tiedotusopin laitoksella tutkitaan etnisiä suhteita ja mediaa. Kymmentä ihmistä maahanmuutosta ja mediasta haastatellut professori Heikki Luostarinen oli huomannut, että oli kiinostavaa hakea sanoja, jotka sopivat kaikille.

Maahanmuuttajia mediaan
Yhtä mieltä alustajat olivat siinä, että tiedotusvälineissä on vähän maahanmuuttajia tekijöinä.
-Maahanmuuttajataustaisten nuorten on vaikea sijoittua media-alalle, Luostarinen kiteytti.
Mietittävää riittää siinäkin, millainen kohderyhmä maahanmuuttajat ovat.
Tiedotusvälineet eivät ole maahanmuuttokysymyksissä kyenneet myöskään panemaan poliittista eliittiä tiualle.
-Suomalaisen journalismin ymmärtämiskykyä ei ole vielä testattu. Ei tiedetä, miten tiedotusvälineet reagoivat, kun vakava konflikti tulee. Toivottavasti sellaista ei tule, Luostarinen sanoi.

Muiden kokemuksista ei ole opittu
Ritva Siikala johtaa monikultturista taideyhteisöä Kassandraa, joka toimii siltana muualta muuttaneille naispuolisille taiteilijoille.
-Vihaan termiä työperäinen maahanmuutto, Siikala ilmoitti.
Hän pahoitteli, että muiden maiden kokemuksista ei ole opittu. Lähellä olisivat Saksa ja Hollanti, joilla on kokemusta siirtotyöläisistä.
Suomessa vuodesta 2000 asunut Mateus Tembe opiskelee Helsingissä. Mosambikista tänne muuttanut nuorukainen on kohdannut Suomessa rasismia.

KH (Kirsi Huhtala)"


Mielestäni tekstissä jäsentyvät melkeen kaikki täälläkin huonoissa kirjoituksissa esiintyvät "virheet". Jo otsikosta lähtien mennään metsään, viimeisestä kappaleesta puhumattakaan.

Syy miksi halusin koko kirjoituksen esille on aiemminkin aiheena ollut usko. Journalistin elämäntarkoitus on mielestäni tuoda asioita ihmisten näkyville objektiivisesti ja totuudenmukaisesti. On helppo nähdä kuinka tiedotusoppiin "päässeet" untuvikot ajetaan "oikealle" tielle ja sen jälkeen mallia näyttää Pirkanmaan journalistit ylläolevan kaltaisella laatujournalismilla.

On myös mielenkiintoista miten tieto siitä, että kirjoittajat ja paikallaolijat ovat oikeassa, paistaa rivienvälistä. Ja loppukevennyshän on pelkästään hauska.

Ei kommentteja: