10.9.2007

raha

mitä tekemistä rahalla on solidaarisuuden kanssa? En esimerkiksi oikeistopopulistina käsitä miten se sopii yhteen progressiivisen verotuksen kanssa. Idea on siinä että "no sullahan ny on kuitenki sitä jo aika paljon".

Vasemmistopuolueet haluavat henkilöiden rahan määrän keskihajonnan olevan pientä. Ts. halutaan ettei kukaa tienaa hirveän paljon enempää kuin toinen. Syyksi annetaan solidaarisuus ja/tai Platon sekä muita erinomaisia syitä. Platonhan sanoi että yhteiskunta ei toimi jos tuloerot populaatiossa ovat sellaiset että rikkain tienaa neljäkertaa enemmän kuin köyhin.

Syön itse lääkkeitä keskimäärin kilon päivässä (luvussa on hieman salamaa mukana). Tästä tilanteestani, joka siis on jonkinsortin monivammaisuus niin fyysisesti kuin henkisestikin, johtuen maksaisin aika monta euroa jotta saisin lisää terveyttä. Miksei vasemmalla yritetä tasapäistää terveyttä? Entä miehinen näkökulma: olen aina saanut harrastaa yhdyntää vain pienissä määrin. Solidaarisuuden takia, minun pitäisi saada enemmän. Eikö solidaarisuuden nimissä minulle voi antaa enemmän?

Minusta on alkanut tuntua, että kaksi edellä mainittua asiaa ovat sellaisia, etten niihin voi vaikuttaa. Ainakaan paljoa enempää mitä tällä hetkellä vaikutan (en elä kovin epäterveellisesti ja urheilen mittavasti). Ne ovat siis annettuja ominaisuuksia. Ainoa mihin voin vaikuttaa on rahan määrä. Ja sitä minulta otetaan pois sitä enemmän mitä enemmän sitä saan itselleni haalittua.

Aluperäiseen kysymykseen palaten, miksi raha? Rahallahan ei sinällänsä ole arvoa vaan se on pelkästään väline jolla ostetaan hyötyä. Onko siis kyse vain siitä, että tasapäistetään sitä mitä pystytään? Ideanahan hyödyn tasapäistäminen on hieno. Se mitä se tekee ihmiselle ei ole niin hyvä asia. Saan kiksejä siitä että onnistun. Jos teen kiekkoa pelatessani maalin ja se merkataan jollekin muulle: lopetan pelaamisen. Ihmiset eivät koskaan tule olemaan samanarvoisia/"samahyötyisiä". Minulla on elinikäinen vamma ja koen kipua melkein jatkuvasti. Jotta minun hyötyni olisi Christiano Ronaldon tasolla tarvittaisiin aikamoista taloudellista satsausta. Tämä ei ole mahdollista, joten miksei vain annettaisi jokaisen olla oman onnensa seppiä?

Ikävää on, että jo valmiiksi suuri rajahaitta kasvaa vielä verotuksenkin takia. Mielelläänhän sitä maksaa kasvavaa marginaaliveroprosenttia sitä varten, että ne joilla on terveyttä ja maskuliinista vetovoima voivat olla tekemättä töitä. Se on sitä solidaarisuutta.

Lopuksi kevennys:
Rasisti, sovinisti, militaristi ja oikeistoliberaali menivät saunaan... Yksiksenihän minä siellä istuin.

Ei kommentteja: