2.2.2008

peli

jostain syystä on sattunut silmään näitä tekstejä, missä puhutaan politiikasta valtapelinä jne. Tämä johtuu varmaan länsinaapurimme Ruotsin sdp:stä, jonka johtoon nousi legendaarinen mona sahlin. Kun näitä sahlinin heittämiä tarinoita netistä lukee, huomaa että ainakin tämä yksilö pitää poliitiikkaa enemmän hauskanpitona ja pelinä. Tästä yksilöstä kirjoitti ainakin hieman mestari Halla-aho ja Kirsi Piha.

Onhan se nyt huomattu, että politiikka on Suomessakin pelkkää peliä. Sen erottaa urheilusta se, että sen ympärillä pyörii valtava koneisto, joka itse päättää sen olemassaolosta. Jalkapallossa sentään, rahan mahtavien ominaisuuksien vuoksi, koneiston koko määräytyy maksavan yleisön mukaan.

Miksi on sitten huonoa, että politiikkapeli on olemassa? No, lumipalloefektin takia ei ainakaan tehokkuus pääse vaivaamaan tätä "hyvinvointi"valtion perustaa. Toinen juttu on se, että pelissä on aina osanottajat, joiden joukosta nousee voittaja. Koska ihminen on omaa hyötyään tavoitteleva eläin, johtaa tämä automaattisesti siihen, että päästäkseen johtoon tässä loputtomassa pelissä, tarvii toimia tietyllä tavalla.

Ongelma on juurikin se, että tämä johtoasemassa oleva olento, joka vilkkuu tiuhaan telkkariruudussa kertomassa ympäripyöreitä asioita, on ihminen. Omaa hyötyään tavoitteleva eläin. Se mikä tämän eläimen hyötyfunktio on, on arvailujen varassa. Mutta koska hän pelaa politiikkapeliä, voi olla aika varma, että itse muiden auttaminen ei ole hänen hyötyfunktiossaan kovinkaan suurella skalaarilla varustettuna. Jos olisi, hän ei pelaisi peliä, vaan yrittäisi oikeasti auttaa valitsemaansa ihmisryhmää.

Epäilenkin, että suurin osa politiikkapelin pelaajista saa kiksinsä siitä imagosta, mikä yksilöille pelaajasta muodostuu. Auttaminen on toissijaista, kunhan kaupungilla kulkiessa osoitetaan ja sanotaan että "tuo on hyvä ihminen, hän haluaa auttaa muita ihmisiä".

En ihmettele yhtään, että kokoomuskin siirtyy vasemmalle. Numeroihin ja faktaan luottava kun helposti häviää imagokisan runoilijalle, joka tunteen palosta haluaa auttaa ihmisiä. Harmi vaan, ettei hän osaa. Taitaa olla niin, ettei nämä kaksi ominaisuutta voi ihmisessä yhdistyä.

1 kommentti:

ruttuvaari kirjoitti...

Sen takia niitä kai kutsutaankin yhteisnimellä kokdem nykyisin. ei meillä ole toimivaa demokratiaa, ei edes demokratuuria, vaan ehta perikommunistinen yksipuolejärjestelmä naamioituneena demoktraattiseen monipuoluesysteemin kaapuun