22.3.2008

rauhanaktivistit

"poliisilta aivan ylimitoitettua toimintaa" sanoo jonkun aseistakieltäytyjienliiton tiedotustyyppi Brysselistä. Nämä rauhanaktivistit yrittivät päästä NATO:n päämajan alueelle.

Miksi pamputtaminen oli poliisilta ylimitoitettua toimintaa? Kuulemma rauhanaktivistit eivät ole väkivaltaisia, niin heitä vastaan ei myöskään saa käyttää väkivaltaa. Ihan hyvä varmaan muuten, mutta mitä sitten pitäisi tehdä, jos sanallinen käsky ei toimi?

Olen käsitellyt vastaavaa tilannetta jossain kirjoituksessa varmaan aikaisemminkin. Nämä naiivit ihmiset, jotka uskovat hyvään ihmiseen näyttävät todistavan ajatukseni oikeanlaiseksi. Lähinnä kysymys on sama kuin vaikka Irakissa: jatketaanko kehottamista talouspakottein ja valittamalla äänekkäästi vai hyökätäänkö paikanpäälle rynnäkkökiväärit laulaen? Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ihmisten kiduttaminen loppuu kohtuu varmasti, ensimmäisessä kiduttamisen lopettamisen todennäköisyys on reilusti alle jälkimmäisen vaihtoehdon todennäköisyyden.

Missä olin oikeassa? Siinä, että väkivalta toimii. Ja siinä, että nämä rauhanaktivistit todistivat itse, että sitä pitää käyttää: sanalliset käskyt eivät toimi. Uutisvideossa näytettiin, kuinka rauhanaktivistit jatkoivat aidan yli yrittämistä, vaikka poliisi repi kavereita vierestä alas. Mitä poliisin pitäisi tällaisessa tilanteessa tehdä? Jättää käymättä kiinni?

Oletetaan, että otat omakotitalosi pihalla aurinkoa. Rauhanaktivisti tulee ja kävelee taloosi sisälle. Tämän jälkeen hän kirjoittaa virtsalla rauhanmerkin olohuoneesi lattialle. (Tai vaikka alkaa huutamaan sinulle iskulauseita siitä, kuinka suvaitsematon olet ja kuinka kaltaisesi kapitalistit pitäisi laittaa maksamaan enemmän veroja). Mitä teet?

Itse toimin seuraavasti. Kun tämä hampputukka tulee pihalleni huudan että, voisitko siirtyä muualle. Jos mitään ei tapahdu ja sankari jatkaa kävelyään ulko-oveani kohden, nousen ylös ja huudan kovempaa. Jos rauhanaktivisti jatkaa funktionsa toteuttamista, juoksen perään ja aloitan nyrkkitalkoot. Jos rimpula jää ovenkarmiin roikkumaan, annan todennäköisesti kunnolla lentopallomailasta. Jatkan tätä niin kauan, että alkutilanne on palannut. (ei hippiä missään)

Lopputulos? Rauhanaktivisti syyttää minua liiallisesta voimankäytöstä. Hänhän on rauhanaktivisti ja luvannut ettei käytä väkivaltaa.

Näkisin, että poliisi on se oikea rauhan puolustaja. Rauhanaktivisti taas on tekopyhä kusipää, joka luulee olevansa muita parempi.

Ei kommentteja: