16.8.2007

kehitys

koska ihminen on oman hyötynsä maksimoija, syntyy rahan avulla tilanteita, jossa erilaiset yrittäjät tai yksityishenkilöt yrittävät maksimoida omaa hyötyään maksimoimalla toisten hyötyä. Tämä johtaa suoraan tilanteeseen jossa tapahtuu kehitystä: moni ihminen ei haluaisi enää elää ilman (nopeaa) internettiä tai iPodia. Jos äskeinen hyväksytään ns. todeksi, päästään ajattelemaan työ- ja rahamarkkinoita (yms.) kehityksen kannalta.

Mikä on ihmiskunnan tavoite? Itse näkisin, että tavoitteena voisi olla Star Trek tyyppinen tilanne, jossa ruokaa tulee seinästä nappia painamalla. En ole Star Trek fani, mutta muistelisin että myös koko elämän tarkoitus oli kyseisessä sarjassa pelkästään "hyvän elämän" eläminen. Jean-Luc Picard käsitti hyvän elämän tiedon tuomisena kaukaisuudesta ihmiskunnalle. Jos tätä tavoitellaan, eikö olisi hyvä valjastaa ihmiselämät siten, että ne palvelisivat mahdollisimman paljon tätä suurta päämäärää?

Mikä sitten kertoo miten päästään parhaiten tavoitetta kohti. Tässä kohtaa on pakko sanoa että tiede ja akateeminen maailma. Ja akateemisesta maailmasta (sekä tieteestä) vain matematiikka. Uskoni numeroihin on horjumaton, koska jos esim. pelataan pelkästään funktioilla niin tulokset ovat yleistettävissä. Eikö näin sitten tehdä?

Ei. Ihmistä ei tänä päivänä ajatella hieman sivistyneeksi eläimeksi (kuten minä ajattelen) vaan enemmänkin äärimmäisen hienona ja arvokkaana eliönä, jossa ei ole mitään tiettyä kaavaa. Väitän jatkuvasti että ihminen maksimoi omaa hyötyään. Ei mitään muuta, samalla uskon että biologia ohjaa esimerkiksi miehen toimintaa äärimmäisen paljon. Tuntuu ettei näitä tosiasioita voi tunnustaa. Jos ne tunnustettaisiin luultavasti nykyinenkin tuotanto tulisi järjestettyä mahdollisimman hyvin, jolloin ensimmäisen kappaleen tapainen tilanne toimisi parhaiten. Joka johtaisi mahdollisimman nopeaan kehitykseen. Joka taas toisi Star Trekin lähemmäs nykypäivää.

Ihminen on elänyt monta tuhatta vuotta äärimmäisen paljon huonommissa tilanteissa kuin minäkin nyt, mutta miksi tämä olisi tarpeeksi hyvä?

Ei kommentteja: